• 0.000000lag
  • 0.000000lag

Duurzaamheid

Bij de Skotsetrije is duurzaamheid allereerst een restauratiedoel: door een goed plan en de juiste technieken en materialen komen tot een eindproduct dat beter is, langer mee gaat en makkelijker is te onderhouden. Hiermee wordt een restauratie een investering waarmee grotere kosten worden voorkomen, en die op termijn geld kan besparen.
Verder komt duurzaamheid terug bij onze techniek om een teak dek met doorlopende rubbernaden te leggen: zoals u ook bij teakdekwerk kan lezen zorgt dit voor minder gebruik van materiaal en een langere levensduur van het dek.
Een mooie ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid is de introductie van Kebony, een zeer milieuvriendelijk alternatief voor teak. Het basismateriaal is Noors esdoorn (FSC, en ruim voorhanden), dat door modificatie bijzonder rotvast, slijtvast en maatvast is gemaakt. De Noorse producent heeft al 15 jaar experimenten lopen, en is overtuigd van de kracht van Kebony. De komende tijd zullen we hiermee een proefstuk maken, zodat we kunnen zien hoe het zich houdt onder Hollandse omstandigheden.

Strobouw werkplaats Skotsetrije

 

Ten slotte mag de bouw van het pand niet ongenoemd blijven. Het is gemaakt van bouwmaterialen met (extreem) lage energie-inhoud zoals stro, hout, leem en kalk, die grotendeels lokaal gewonnen zijn, met een zeer laag verbruik van fossiele energie. De werkplaats wordt, dankzij een isolatiewaarde van R = ±7, in de winter gestookt met maar 6 m³ droog eikenhout en zonder gas, met behulp van een (lokaal gebouwde) keramische kachel van Tichelaar.