• 0.000000lag
  • 0.000000lag

Historie

scheepstimmerwerf De Hoop Workum 1978

scheepstimmerwerf De Hoop Workum 1978

Eef Bruinsma is in 1978 als scheepstimmerman in Workum begonnen op de pas gerestaureerde houtwerf ‘de Hoop’ bij Roelof van der Werff en Johan Prins als bouwmeesters. Jaren van spanten zagen, huidgangen branden en stomen, dekken, masten, zwaarden en roeren maken, breeuwen, pekken, rubberen, nagelen en klinken. Alles wat nodig was om klassieke houten schepen, zoals botters, aken, tjotters, kotters, sloepen en boatsjes, te restaureren.

Staverse Jol Elisabeth Jacoba

Staverse Jol Elisabeth Jacoba

 

Later heeft hij in Enkhuizen schepen gerestaureerd in en rond de Oosterhaven, met Jan Bakker, Bart de Vries, Gerard Hakkenberg, Valentijn van Crimpen en vele anderen. De nadruk lag op het weer in de vaart brengen van loggers, klippers en tjalken, en het werk bestond veelal uit betimmeringen, rondhouten en stuurhutten maken.

 

 

 

 

Een bijzonder project in deze periode was de renovatie van het in 1938 door Burmester in Bremen gebouwde hybride jacht (houten huid op stalen spanten) ‘Nordwind’ van 88 voet. Deze renovatie, met vernieuwd tekenwerk van Gerard Dijkstra, gebeurde onder regie van eigenaar Jan Schoen op de werf van Jan Bakker.

Nordwind

Nordwind

Noordwind interieur

Noordwind interieur

Texelstroom

Texelstroom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast het reguliere werk werd in eigen beheer het schip ‘Texelstroom’, een stalen loodsbotter uit 1906, totaal gerestaureerd en weer onder zeil gebracht. Begin jaren ’90 kwam weer een opmerkelijk project voorbij: samen met Ventis Scheepstimmerwerkwerd aan de pas nieuw gebouwde Grand Bank Schooner ‘Zaca a te Moana’ (van 144 voet!) gewerkt. Een ontwerp van Olivier F. van Meer onder regie van eigenaar Ed Kastelein. Het werk betrof het bovendekse gedeelte van het schip: het houten (!) boeisel, potdek en dekopbouwen.

Zaca te a Moana

Zaca te a Moana

Eind jaren ’90 vond de verhuizing plaats naar het Johan Friso Bedrijvenpark in Warns. Samen met collega-ondernemers is daar een watersportgebonden bedrijventerrein ontwikkeld met een sterk ambachtelijke benadering. Een succesvolle formule, gezien de vele restauraties en renovaties die in Warns uitgevoerd zijn.